Hakusana Pilvi *******

Olen aina satunnaisesti googlannut itseni, mutta viime kerrasta on jo useampi vuosi. Edellisen kerran sen tehdessäni löysin eräälle yritykselle tekemäni arvostelun yhdestä suuhygienatuotteesta, vaikken ollut antanut lupaa julkaista kirjoittamaani arvostelua heidän kotisivuillaan. Laitoin yritykselle vihaista sähköpostiviestiä ja nyt taas itseni googlatessa huomasin ilokseni, että kyseinen arvostelu oli kadonnut. Jes!

Nyt 9.6.2020 Google antaa nimelläni muutaman hyvin erilaisen hakutuloksen. Ensimmäisinä tuloksina ovat Facebookin kautta yrityksille esittämäni kysymykset, jotka tosin olen yrityksen sivuilta jo poistanut, mutta näköjään google niitä ei ole vielä unohtanut. Hakukone antaa nimelläni myös jonkun ihmeellisen sukupuun. Sukupuusta löytyy koko isän puolen sukuni sekä meidän kaikkien nimet kokonaisuudessaan. Minulla ei ole hajuakaan kuka tällaisen puun on tehnyt ja miksi. Aluksi asia ärsyttää minua ja koen tällä lailla julkisen sukupuun loukkaavan yksityisyyttäni. Huomaan kuitenkin tutkivani kaukaisten sukulaisten nimiä sekä syntymäaikoja, sillä en tiedä heistä mitään enkä ole koskaan tavannut heitä. Kaikesta huolimatta otin  heti yhteyttä sukupuun omistajaan (joka hänkin on täysin vieras henkilö eikä edes sukulainen) ja yksityisyyden suojaani vedoten pyysin häntä poistamaan nimeni sukupuusta. 

Lisäksi Googlesta löytyy vuosien takaisia salibandy-pistepörssejä sekä yksi epätoivoinen yritys löytää tapaninpäivän tsunamissa kadonneita läheisiäni netin keskustelupalstalla. 

Nämä ovat kaikki jo useamman vuoden takaisia asioita ja ilmentää hyvin konkreettisesti sitä, miten nettiin kerran laitettu asia saattaa olla siellä ikuisesti. Löytyi Googlesta sentään yksi uusikin hakutulos, nimittäin kirjoittamani blogiteksti työharjoitteluun, jota suoritan parhaillaan. Yksikään Googlen kuvahaun tulos ei osunut minuun, vaan yhdistää tulokset harvinaisen sukunimeni perusteella kaukaiseen sukulaiseeni. Mielestäni tämä on tietyllä tapaa harhaan johtavaa, sillä jos joku minua tuntematon (esimerkiksi tuleva työnantaja tms.) googlaisi minut, ja saisi kuvahaun tuloksina kuvia täysin eri ihmisestä, ei sekään olisi kovin hyvä juttu. 

Näköjään netistä löytyy kuitenkin aika kattava paketti minun elämästäni... Mielestäni tarpeettoman paljon, mutta onneksi ei mitään "noloa". Ainoastaan sukupuu tuntuu liian julkiselta ja epämukavalta, mutta sen otin jo hoitaakseni ja toivottavasti asia korjaantuu pian. Olen oikein tyytyväinen siihen, että en ole julkisuudesta tunnettu henkilö, jonka koko elämä olisi internetistä luettavissa kuin avoin kirja. Sillä sitähän nykypäivänä odotetaan tunnetuilta ihmisiltä; somessa on oltava ja vielä mahdollisimman monilla eri alustoilla ja omasta elämästään sekä työstään on avoimesti kerrottava. Kuulostaa turhan ahdistavalta minun korvaani! 

Pilvi